brood van gekiemde quinoa

Inleiding

OVER DIT RECEPT

By: Remelle

Het maken van gezond brood van gekiemde quinoa is een geweldige manier om de voedingswaarde van quinoa te benutten. Dit brood is gemaakt zonder gist, suiker, melk of eieren.

Brood met gekiemde quinoa, zonder gist, suiker, melk of eieren kan over het algemeen als gezond worden beschouwd, maar het hangt ook af van andere factoren, zoals de algehele samenstelling van het brood, de portiegrootte en individuele voedingsbehoeften. Hier zijn enkele redenen waarom dit type brood als gezond kan worden beschouwd:

  1. Quinoa: Quinoa is een voedzaam en eiwitrijk graan dat alle essentiële aminozuren bevat, waardoor het een goede plantaardige eiwitbron is. Het bevat ook vezels, vitaminen en mineralen zoals magnesium, ijzer en fosfor.
  2. Gekiemde granen: Gekiemde granen ondergaan een kiemproces waarbij de voedingsstoffen en verteerbaarheid worden verbeterd. Dit kan leiden tot een hoger gehalte aan enzymen, vitaminen en mineralen, evenals een betere opname van voedingsstoffen.
  3. Geen toegevoegde suiker: Het vermijden van toegevoegde suikers in brood is gunstig voor de algehele gezondheid, omdat overmatige consumptie van suiker kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals obesitas, diabetes en tandbederf.
  4. Geen gist: Sommige mensen verdragen gist niet goed of hebben een gistallergie, dus het vermijden van gist kan gunstig zijn voor hen. Bovendien kan het vermijden van gist ook helpen bij het verminderen van fermentatie in de darmen, wat kan helpen bij spijsverteringsproblemen zoals een opgeblazen gevoel of gas.
  5. Geen melk of eieren: Brood zonder melk of eieren is geschikt voor mensen met lactose-intolerantie, zuivelallergieën of die een veganistisch dieet volgen. Het vermijden van zuivelproducten kan ook helpen bij het verminderen van ontstekingen en spijsverteringsproblemen bij sommige mensen.

Hoewel dit type brood over het algemeen als gezond kan worden beschouwd, is het nog steeds belangrijk om naar de volledige ingrediëntenlijst te kijken en te controleren op toevoegingen zoals conserveringsmiddelen, stabilisatoren of toegevoegde oliën. Bovendien is het belangrijk om een gevarieerd dieet te volgen dat rijk is aan verschillende voedingsmiddelen en voedingsstoffen.

Ingrediënten

  • 300 gr gekiemde quinoa 1 3/4 kopje)
  • 1/3 kopje chiazaad
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel Himalayazout
  • 1 eetlepel appelazijn
  • 1 1/4 kopje water
  • 1/4 kopje zonnebloempitten
  • 1/4 kopje pompoenpitten

Stap voor stap instructies

Stap 1

Voeg 125 ml. warm water bij het chiazaad en laat een 30 minuten staan.

Verwarm de oven voor op 180°C.

Stap 2

Spoel de gekiemde quinoa af en laat uitlekken. Je kunt gekiemde quinoa vinden in sommige natuurvoedingswinkels, of je kunt het zelf laten kiemen.

Stap 3

Doe al de ingrediënten in een blender. Het deeg moet een dikke, plakkerige consistentie hebben.

Stap 4

Giet het deeg in een bakvorm en besprenkel met zonnebloem- en pompoenpitten (of zaden naar keuze)

Bak het brood in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 60 minuten, of tot het brood goudbruin.

Stap 5

Haal het brood uit de oven en laat het volledig afkoelen op een rooster voordat je het snijdt.

Stap 6

Dit gezonde brood is heerlijk als het vers uit de oven komt, of je kunt het bewaren in een luchtdichte container op kamertemperatuur voor een paar dagen. Geniet van je zelfgemaakte, voedzame brood!

Het kiemen van quinoa is een eenvoudig proces dat de voedingswaarde van quinoa kan verhogen en de verteerbaarheid kan verbeteren. Hier is een stapsgewijze handleiding om quinoa te laten kiemen:

Stappen:

  1. Spoel de quinoa: Spoel de quinoa grondig af onder koud stromend water om eventueel vuil, stof en de natuurlijke beschermlaag genaamd saponine te verwijderen. Spoel de quinoa totdat het spoelwater helder is.
  2. Week de quinoa: Doe de gespoelde quinoa in een kom en voeg voldoende water toe om de quinoa volledig te bedekken. Laat de quinoa minstens 6-8 uur, of bij voorkeur ‘s nachts, weken. Dit helpt de quinoa te verzachten en het kiemproces te starten.
  3. Afspoelen en laten uitlekken: Giet na het weken de quinoa af door een zeef en spoel het opnieuw grondig af onder koud stromend water. Zorg ervoor dat de quinoa goed wordt afgespoeld om eventuele resten van het weekwater en eventuele resterende saponine te verwijderen.
  4. Laat de quinoa kiemen: Plaats de afgespoelde quinoa terug in de kom en bedek de kom met een schone theedoek of kaasdoek. Laat de quinoa op een warme, donkere plek staan en spoel het om de 8-12 uur opnieuw af met water. Dit helpt de quinoa vochtig te houden en stimuleert de groei van kiemen.
  5. Kiemtijd: Afhankelijk van de omgevingsomstandigheden en de gewenste kiemlengte, kan de kiemtijd variëren. Over het algemeen zul je na 1-3 dagen kleine kiemen op de quinoa zien verschijnen. Als je langere kiemen wilt, kun je de quinoa langer laten kiemen.
  6. Gebruik de gekiemde quinoa: Zodra de quinoa kiemen heeft ontwikkeld, spoel je het nog een laatste keer af en laat je het goed uitlekken. De gekiemde quinoa is nu klaar voor gebruik in salades, als topping voor ontbijtgranen of smoothiekommen, of als onderdeel van andere gerechten.

Door quinoa te laten kiemen, verhoog je niet alleen de voedingswaarde en verteerbaarheid, maar voeg je ook een interessante textuur en smaak toe aan je gerechten.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *