WELKE BAKOLIËN EN BOTERS ZIJN GEZOND EN WELKE MOETEN WORDEN VERMEDEN?

VOEDSELBEREIDING MET OLIËN EN BOTER

Iedereen kent de voedingsmiddelen die we kunnen eten en die de gezondheid en het welzijn bevorderen, hoewel de manier waarop we het voedsel bereiden net zo belangrijk kan zijn. Omdat er talloze oliën en boterproducten zijn die als de beste worden beschouwd, kan het lastig zijn om te bepalen welke je moet gebruiken en welke je moet vermijden.

1. CANOLA-OLIE

Plantaardige oliën zoals koolzaadolie, zonnebloemolie, maïsolie, sojaolie en saffloerolie zijn zeer rijk aan meervoudig onverzadigde vetten die oxideren zodra je ze boven een bepaalde temperatuur verwarmt. Geoxideerde oliën zijn zeer ongezond voor hart en bloedvaten omdat ze aderverkalking kunnen veroorzaken.

Als je biologische, koudgeperste koolzaadolie kunt krijgen, bevat deze minder geoxideerde vetten en transvetten. De conventionele canola-olie die de meeste mensen eten is genetisch gemodificeerd, arm aan voedingsstoffen, rijk aan geoxideerde omega-6-vetten en hoog aan transvetten, en de omega-3 die het bevat blijkt inefficiënt te zijn.

Canola oil

2. OLIJFOLIE

Olijfolie heeft een heel aparte smaak met veel hart-gezonde ingrediënten. De olie is rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetten, helpt het cholesterolgehalte te verlagen en minimaliseert het risico op kanker. Het is ook rijk aan antioxidanten en heeft een zeer lange houdbaarheid.

Hoewel het kan worden gebruikt bij de bereiding van voedsel, is het ongekookt het gezondst, bijvoorbeeld in een salade of dipsaus. Wanneer u het bij het koken gebruikt, moet u het op een laag tot matig temperatuurniveau opwarmen, en zorg ervoor dat u uit de buurt van hoge temperaturen blijft.

3. BOTER

Boter is een voedsel dat al enkele jaren bestaat. Boter smaakt goed en biedt bronnen van vitamine A en ook verschillende andere in vet oplosbare vitamines zoals D, E en K. Boter is bovendien gemaakt van natuurlijke actieve ingrediënten en is niet chemisch of synthetisch verwerkt.

Maar bevat ook veel verzadigd vet en is daarom geen verstandige basis voor een gezond voedingspatroon. Verzadigd vet is in onderzoeken in verband gebracht met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Daarom wordt het ook gezien als ongezond vet.

4. GHEE

Doordat je samen met het vocht de melksuikers uit de boter haalt, is ghee bijna puur vet. Er zitten 745 calorieën in 100 gram ongezouten boter en 895 calorieën in dezelfde hoeveelheid ghee. Dat je dus afvalt is absoluut niet het geval.

Ghee bevat meer enkelvoudig onverzadigde vetten dan boter. Maar in de praktijk is het verschil verwaarloosbaar. De beste bronnen van enkelvoudig onverzadigde vetten zijn olijven, olijfolie, pindaolie en de meeste noten. Ghee bevat meer omega-3- en omega-6-vetzuren dan boter.

Ghee bevat ook veel verzadigde vetzuren. Verzadigd vet verhoogt je LDL-cholesterol, waardoor je risico op hart- en vaatziekten toeneemt.

Geklaarde boter en Ghee worden vaak als één en dezelfde beschouwd, maar ghee (letterlijk vertaald als ‘vloeibaar goud’) heeft een andere bereidingswijze en zijn eigen unieke smaak. Het wordt intensiever verwarmd, waardoor het vochtaandeel nog lager is dan bij geklaarde boter.

Ghee

5. MARGARINE 

Margarine zit boordevol transvet, een materiaal waarvan we nu weten dat het het slechte cholesterol verhoogt. Margarine wordt meestal omschreven  als plastic boter. Ze is  een goedkope nep uit de Tweede Wereldoorlog,  toen boter te duur was. Het gezonde uit de olie wordt duur verkocht aan de farmaceutische markt. Het afval wordt geraffineerd, ontgeurd en ook gebleekt en dient  als basis voor margarine.

6. PALMOLIE EN RODE PALMOLIE

Palmolie Palmolie
is een van de meest gebruikte plantaardige oliën ter wereld. Het is een belangrijke grondstof die structuur geeft aan allerlei producten: van margarines, koekjes en ijs tot lippenstift en zeep, tandpasta, shampoo, wasmiddel,…

Vergeleken met de meeste andere oliën bevat palmolie meer verzadigd vet. Dat is slecht voor je lichaam. Het vergroot de kans op hart- en vaatziekten.”

Rode Palmolie
Rode palmolie daarentegen wordt geperst uit het vruchtvlees van de palmvrucht. Het verschilt aanzienlijk van witte palmolie. De rode olie is niet geraffineerd, gebleekt of ontgeurd en is niet uitgehard.

Red palm oil

7. KOKOSOLIE

Kokosolie, dat voor 92 procent uit verzadigd vet bestaat, verhoogt het zogenaamde ‘slechte’ cholesterol minder dan boter, maar aanzienlijk meer dan onverzadigde plantaardige oliën. Dus wat de gezondheid van het hart betreft, zeggen de onderzoekers dat het niet raadzaam is om kokosolie te vervangen door olijfolie.

Naast het ‘slechte’ cholesterol verhoogt Kokosolie dankzij het aanwezige laurinezuur ook het ‘goede’ cholesterol, waardoor het eindresultaat feitelijk neutraal is.

Incidenteel gebruik van kokosolie binnen een gezond voedingspatroon is geen probleem, maar voor dagelijks gebruik wordt toch de voorkeur gegeven aan andere plantaardige oliën.

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN EXTRA VIERGE KOKOSOLIE EN GEWONE KOKOSOLIE?

Extra vierge of koudgeperste kokosolie wordt gemaakt van vers gepelde kokosnoten die direct worden gemalen en op lage temperatuur gedroogd. Vervolgens wordt de kokosrasp koud geperst.

Van kopra wordt echter geurloze kokosolie gemaakt. Copra verwijst naar gedroogde kokosnootpitten waaruit kokosolie wordt verdreven. Kokosnoten worden gedroogd tot kopra en vervolgens vindt een raffinageproces plaats waarbij het wordt ontgeurd en gebleekt. Een deel van de voedingsstoffen en dus de voordelen gaan verloren.

extra virgin coconut oil

GEZOND BAKKEN, WOKKEN EN BRADEN

Langzamer en op lagere temperaturen bakken is beter voor je gezondheid dan frituren, wokken of snel bakken op hoge temperaturen.

De maximale wok- of braadtemperatuur mag niet hoger zijn dan 180°C/356°F. Door verhitting verandert de structuur van zowel de olie/het vet als uw voedsel. Vanaf 180° C/356° F of vanaf het moment dat de olie begint te roken ontstaan ​​er giftige stoffen.

Hoewel sommige oliën en vetten hogere temperaturen kunnen weerstaan, nemen de geproduceerde toxische stoffen verveelvoudigd toe naarmate de temperatuur boven de 180°C/356°F stijgt.

HET VERSCHIL TUSSEN VET EN OLIE

De termen olie en vet worden vaak door elkaar gebruikt. Het onderscheid is dat olie vloeibaar is bij kamertemperatuur (20-25° C/78 – 77° F), terwijl vet vast is.

Harde vetten bevatten meestal verzadigde vetzuren die pas smelten bij een hoger temperatuurniveau.
Olie bestaat voor een groot deel uit onverzadigde vetzuren en is daardoor vloeibaar.

Bakken met een vloeibaar product is gezonder dan  bakken in een vast product zoals boter. Dit komt  door het feit dat het consumeren van verzadigd vet de dreiging van hartziekten verhoogt. Het eten van onverzadigde vetten verkleint dat gevaar echt.

4 STANDAARDREGELS OVER OLIE OM IN GEDACHTEN TE HOUDEN

1. Gezonde en uitgebalanceerde oliën zijn net zo cruciaal als groenten en fruit.
De tijd dat we geloofden  dat oliën slechts hulpmiddelen waren bij het bereiden van voedsel, moet  een verre herinnering zijn. In feite hebben we veel  meer calorieën nodig uit gezonde oliën dan uit gezonde  eiwitten.

2. Varieer met olie zoals je varieert met groente en fruit
Een wortel is niet hetzelfde als sla. Alleen gezonde en uitgebalanceerde  wortels eten is te eenzijdig. Dat principe heeft ook  betrekking op de oliën. Variatie, ook met oliën, is de boodschap.

3. Sommige oliën kunnen worden verwarmd, andere kunnen alleen koud worden gebruikt.
Oliën met veel meervoudig onverzadigde vetten zijn alleen bedoeld voor koude bereiding. Ze zijn niet stabiel en zijn  bij verhitting uiterst schadelijk. Oliën voor  huisverwarming moeten zo min mogelijk meervoudig onverzadigde vetten bevatten.

4. De hoge kwaliteit van de olie is belangrijker dan het type
Gebruik alleen extra vierge (niet  verwarmd, alleen mechanisch geperst, van nature lage  zuurgraad) Geraffineerde oliën zijn veel onveiliger  dan geraffineerde suiker. Geraffineerde oliën herken je omdat ze  neutraal smaken of door raffinage geurloos zijn geworden.

TEN SLOTTE

Als het gaat om voedselbereiding met olie of boter, staan ​​er een aantal tot uw beschikking. Er zijn er veel meer dan wat hier wordt besproken, hoewel de bovenstaande de meeste voorkeur hebben. Gezond eten houdt in dat je gezond en uitgebalanceerd voedsel kookt – en dat is waar je bakolie of boter echt centraal staat.

Als je niet zeker weet of een olie gezond is of niet, houd dan deze gouden regel in gedachten: “De natuur maakt geen slechte vetten, maar fabrieken wel!”

Vermijd het gebruik van geraffineerde en ontgeurde oliën.
Ontgeurde of geraffineerde oliën zijn schadelijker voor de gezondheid dan geraffineerde suiker. Milde olijfolie zonder het ‘Extra Virgin’-label is ongezond. Dit is een afvalproduct van de extra vergine olijfolie. Het ontgeuren en raffineren van voedsel is een van de boosdoeners van alle welzijnskwalen op het gebied van voeding.

nutrition.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *